De kok, de chef, de keukenhulp,

allen hebben ze zo hun eigen taken.
De ene bedenkt het recept, de ander voert uit, de ander helpt bij de uitvoering of is nog in de leer en kijkt “DE KUNST” af.
Het begint met een idee, de ingrediënten, het op smaak brengen, kruiden totdat het perfect is.
Althans perfect voor degene die er verstand van heeft, of zou moeten hebben.
Die de kennis en ervaring in handen heeft. Voor wie?
De gewone man, die niet veel meer gewend is dan; kip, patat, appelmoes met een kers, of voor de fijnproever?
Het hangt vaak van het product en de prijs af.
Seizoens gebonden groenten, biologisch verantwoord of massaproductie.
10 of 12 in een dozijn producten. Voor de krappe of volle beurs.
Of gewoon voor wie het ervoor over heeft, die geprikkeld en gestimuleerd, of wellicht geïnspireerd wil worden.
Voor wie de smaakbeleving wil ervaren, voor diegene die de zintuigen op scherp wil hebben, of zoet, zuur, zout of bitter.
Maar smaken verschillen!
De smaakmakers straattheater El Capstok
Maar het oog wil ook wat, hoe ziet het eruit?
Loopt het water je al in de mond?
Voel je de koude, warmte op je tong?
De bite van het krokante? Kun je het horen?
De totale beleving, de sensatie van iets bijzonders!
Theatermakers, zijn daar ook voortdurend mee bezig.
Met hun kennis van emoties, gevoelens u iets laten ervaren, ervoor zorgen dat u het warm of koud krijgt, dat u blij wordt of geraakt wordt.
Ze kokkerellen op een andere manier en geven smaak aan het leven.
Soms is het voedsel voor de geest!
Een levenselixer om mensen iets te doen inzien, ze een spiegel voor te houden, zonder meteen belerend te zijn.
Straattheatermakers werken dan, naast met wat ze al kennen en kunnen nog met nieuwe ingrediënten: Improvisatie!
Hetgeen er spontaan in de omgeving gebeurt.
Ze reageren, op wat ze maar net op dat moment voor hun neus krijgen.
Het “ingrediënten verrassings pakket”.
Dan gaat het borrelen en bruisen, reageren, combineren van kennis (hetgeen men al weet) met wat nieuw is!
Brouwen van iets nieuws, dat er eerst nog niet was.
Overgiet dat met een sausje humor en kijk of je het voor iedereen op straat kan laten smaken, verras je publiek!
Maar zoals ik al eerder begon.
Smaken verschillen.
…en toch wil ik u zeggen: “Laat het u smaken!”