Kerstentertainment: Ben Dickens eenmansorkest dit jaar (2015) voor het laatst.

Kerstmis negentienhonderd…zoveel? Toen… ergens op de middelbare school Kerstviering! Met de hele school naar een Kerk? Brood mee voor tussen de middag. Oh jee… dat zou een latertje worden? Brood en boterhampakketjes die wij allen hadden meegenomen werden ingezameld door de docenten.

Dat jaar werd ik gevraagd door mijn leraar Engels om mee te doen (aangezien ik gitaar speelde). Enkele liedjes werden ingestudeerd, waaronder: Ralph Mc. Tell’s “Streets of London”. Dat nummer hakte erin, vooral toen eenieder van een velletje papier ging meezingen… kippenvel! De boterhammetjes werden na de kerstdienst weer uitgedeeld. Maar niemand kreeg zijn eigen pakketje? Doel van de actie: DANKBAARHEID tonen. Wees blij DAT je wat hebt… veel mensen in de wereld hebben dat niet!

Ben DickensDoor de jaren heen veel verfilmingen gezien uit Charles Dickens boeken. De paupers, arm tegenover rijk. Scrooge…. over delen en gierigheid. Toen dacht ik… dit is mijn boodschap voor mijn Ben Dickens eenmansorkest. Alleen zie ik op kerstmarkten de commercie vaak hoogtij vieren, dat het niet meer lijkt te gaan om gezamenlijk delen, huiselijke warmte en liefde. Maar om luxe en nog meer luxe en prullaria!
Ik heb (ondanks mijn niet christelijke achtergrond), daar vaak frustratie bij gevoeld. Net als een Jezus die de belastinginners/sjacheraars van het tempelplein rond Pasen verjaagde.
Ik heb mij, met mijn Ben Dickens orkest daaraan nooit willen conformeren. Zodoende koos ik liedjes voor het repertoire, die niet worden gespeeld tijdens de Kerstdagen, maar die mij wel een kerst gevoel bezorgden. Down in the boondocks, kerstmis bubbelbad (eigen werk).

Het feit dat ik mij in een pakje steek/schmink, om ook een graantje mee te pikken van de kerst commercie, dat raakt mij. Dat BEN ik niet en dat WIL ik niet. Zeker niet om dan af en toe vreemd aangekeken te worden, omdat ik geen commerciële kerstliedjes speel. Ik zie mensen dan kijken, of ik werkelijk een armlastige ben en die lopen dan met een grote boog om mij heen….

Wonderlijk. Daarom, dit jaar voor het laatst, Ben Dickens!

Z(w)ingende Kerstengel, Bij deze act draait het om het bijeenbrengen van mensen en met liefde strooien (de rol is anders). Ook Eduardo L. Capstok met zijn Circus Mini (kerstcircus) is dan meer een rol die mij past.